Voeding
Is gezond altijd saai?
Voeding
Is gezond altijd saai?
Voeding
Is gezond altijd saai?

Is gezond altijd saai?

Kunst in de keuken

Ook in de keuken kan je creatief zijn en zorgen voor voldoende variatie. Als je met kleurige groenten aan de slag gaat om een gezichtje, dier of boot op het bord van je kinderen te toveren, is de kans groot dat ze het leuk vinden om hiervan te proeven.

Bovendien is het dé manier om je kinderen bij de bereidingen te betrekken, want ze helpen meestal erg graag mee aan die kunstwerkjes. 

  • Lust je kind niet graag de paprika’s en courgetten die je op de pizza legt? Misschien wil hij wel proeven als hij er eerst een eigen “schilderijtje” mee mag maken.
  • Fruitbrochettes zijn een topper bij kinderen, en ook hier kunnen ze meer dan je soms denkt.
  • Proberen waard? Met een leuk bordje eten ze misschien niet meteen meer groenten, maar ze eten misschien wel met meer plezier. 
  • Leuk eetgerei stimuleert jonge kinderen om te eten. Kies eetgerei dat is aangepast aan hun motoriek. Verwacht niet van een kleuter dat hij perfect met een groot mes en een grote vork kan eten.
  • Laat de kinderen op hun eigen originele manier de tafel dekken.

Een tafel om van te smullen

                   

Speciale momenten

Een zondags ontbijt, een feestje, uit eten op restaurant, een dagje uit of op vakantie? Heel wat momenten waar we meestal afwijken van een gezond eetpatroon. Er bestaan echter heel wat mogelijkheden om ook op die momenten gezond en ongezond te combineren.

  • Probeer tijdens een daguitstap toch vaste eetmomenten in te plannen. Neem zelf fruit, water en misschien zelfs een zelfgemaakte picknick mee.
  • Maak werk van de ‘verpakking’ met kleurige servetten, een fleurige brooddoos of drinkbus, een zomerse picknickmand, … En samen genieten van een ijsje kan dan zeker ook.
  • Zet op feestjes naast de chips ook wat rauw gesneden groentjes klaar. Met wat creativiteit wek je zeker ook de nieuwsgierigheid en kan het er erg feestelijk uitzien.
  • De meeste restaurants hebben een kindermenu met meestal friet en appelmoes. Maar wil je kind dit ook? Verken de hele kaart, misschien kiest je kind wel voor vis of iets met groenten. Vraag eventueel naar een aangepaste portie of laat broertjes en zusjes een volwassen portie delen.
  • Vaak eten we juist vooral op de gezelligste momenten ongezonde dingen. Op een feestje eten we taart. Chips eet je ’s avonds gezellig in de zetel. Eet je op die leuke momenten gezonde, frisse hapjes dan zorg je vanzelf dat ook gezonde lekkernijen geassocieerd worden met verwennerij. (Bron: Mijn kind eet gezond maar weet het niet)
Hoofd categorie: 
Voeding categorieën: 
info_weight: 
1