Voeding
Het gezonde voorbeeld
Voeding
Het gezonde voorbeeld

Het gezonde voorbeeld

Je hebt vast al vaker gehoord dat vooral jonge kinderen heel veel leren door te kijken en na te bootsen. Ook wat gezond eten betreft ben jij voor je kind het grote voorbeeld.
Eet zelf voldoende fruit en groenten, snoep niet te veel en drink vooral water. Kinderen kijken en zullen je goede voorbeeld volgen. Ze vinden gezond eten normaal.
Je kind ziet trouwens niet alleen wat je eet, maar zal ook je eetpatroon volgen. Loop je zelf de hele dag te snacken, dan kan het je toch niet verbazen dat je kind elke kans aangrijpt om ook wat te eten.

Hoe ouder kinderen worden, hoe groter de invloed van vrienden en leeftijdsgenoten wordt. Door tijd door te brengen met hun vriendengroep, worden ze zelfstandiger en leren ze om een eigen mening te vormen. Wil dit dan zeggen dat jouw rol is uitgespeeld? Het lijkt vaak wel zo, maar toch blijft je voorbeeldrol als ouder erg belangrijk. 

  • Spreek met hen gezonde eetregels en –gewoontes af en leg hen de achtergrond hiervan uit.
     
  • Worden de regels overtreden? Wijs hier dan rustig op en hou je aan de afgesproken gevolgen. Maak zeker ook tijd om samen de situatie te bespreken. Benoem het gedrag waarmee je het moeilijk hebt en geef zonder iets op te dringen je mening.
     
  • Je kind wordt echter steeds kritischer en stelt voortdurend alles wat je zegt en doet in vraag. Laat daarom consequent zien dat je zelf doet wat je zegt en gezonde eetgewoontes volgt. Tieners hebben nogal eens de neiging het ontbijt over te slaan. Het zal je niet verbazen dat je ze moeilijk kan motiveren hiervoor ’s ochtends de tijd te nemen als je zelf naar je werk snelt met enkel een kop koffie en de boodschap dat je ’s ochtends niets binnen krijgt.
Hoofd categorie: 
Voeding categorieën: 
info_weight: 
1