Voeding
Controle
Voeding
Controle
Voeding
Controle

Controle

Verboden vrucht

Als ouder bepaal je wat je kind eet, je kind bepaalt of en hoeveel het eet.

Betekent dat ook dat je controle hebt over wat je kind zeker NIET mag eten? Je zou het soms wel willen.

Het heeft helaas weinig zin om angstvallig te controleren wat zoon-of dochterlief naar binnen speelt. Net als je kind dwingen om te eten, is ongezonde voeding volledig verbieden geen goed idee. Al dat lekkers wordt alleen nog aantrekkelijker: ‘de verboden vrucht’. Het is zoeken naar een balans.

Leer je kind verstandig snoepen

Snoepgoed staat in de restgroep, dus buiten de voedingsdriehoek. Voedingsmiddelen in de restgroep zijn overbodig in een gezond voedingspatroon. Verwen jezelf dagelijks met lekkere gezonde voeding. En gun jezelf af en toe een minder gezonde uitspatting. Blijf dan gewoon bewust van de frequentie (niet te vaak) en portiegrootte (niet te veel). Zoek de goede balans tussen voor je lichaam zorgen en genieten.  

 • Bied je kind gevarieerde en evenwichtige voeding van en streef naar een regelmatig eetpatroon. Voorkom zo de drang naar suiker om energie op te doen via ongezonde tussendoortjes.
   
 • Ondersteun en begeleid je kinderen bij het aanleren van zelfbeheersing. Besef daarbij dat kinderen het meest van je leren door te imiteren. Geef dus het goede voorbeeld. Ga snoep en chips ook niet volledig verbieden of angstvallig achter slot en grendel verbergen. Verder lukt het beter om aan verleidingen te weerstaan wanneer kinderen zich goed in hun vel voelen.
   
 • Goede afspraken kunnen helpen. Wanneer je gezeur aan de kassa bijvoorbeeld wil vermijden is het handig dat je vooraf met je kinderen afspreekt wat ze zelf in de winkel mogen uitkiezen. Maak afspraken met je tiener wanneer hij fastfood kan eten.
   
 • Van eten moet je bewust kunnen genieten en ook dat kunnen kinderen leren. Geef chocolade in stukjes, snoepjes met eentje tegelijk. Toon ook dat je geniet van het eten van fruit en groenten of andere gezonde voeding. Houd de sfeer rond eten aangenaam. 

Gaat je kind toch stiekem snoepen

Je zou zeker niet de eerste zijn die snoeppapiertjes vindt onder het bed van je zoon of dochter. Stiekem een chocolaatje mee, ervan profiteren wanneer mama even weg is. De meeste kinderen proberen het wel eens.

Gebeurt het vaker?
Dan is het misschien tijd voor een gesprek. Beter om te weten te komen waarom je kind stiekem eet dan om je fantasie de vrije loop te laten! Zoek een rustig moment uit. Je start het gesprek best niet met veroordelingen en beschuldigingen, maar vanuit je eigen bezorgdheid. Bekijk meer tips om een gesprek aan te gaan met je kind.

Door een gesprek aan te gaan, kom je te weten wat er al dan niet scheelt en kan je er bovendien samen iets aan doen! Hieronder kan je enkele voorbeelden vinden van waarom kinderen en jongeren stiekem kunnen gaan snoepen.

 • Ben ik te streng? Zijn de regels te strak en is mijn kind gewoon bang om telkens een neen te krijgen als hij een snoepje of koekje gewoon zou vragen? Of controleer ik precies wat mijn kind eet en zet ik hem of haar op een streng dieet? Dan kan het tijd zijn om de controle te verminderen en de regels te versoepelen binnen voor jou aanvaardbare grenzen. Een te strenge controle kan namelijk een omgekeerd effect hebben.
   
 • Heeft je kind echt honger? Biedt voldoende aan op de vaste eetmomenten. Neem er rustig de tijd voor en eet samen. Daarnaast is het misschien de moeite waard om je kinderen ook te betrekken bij het kiezen van de maaltijd. Wanneer er nooit iets ‘echt lekker’ op het menu staat, is het risico groot dat ze zich volledig laten gaan wanneer het een keer wel mag. Bovendien wordt stiekem eten hierdoor gestimuleerd.
   
 • Eet je kind uit verveling? Zoek samen een leuke hobby. Een kind dat voldoende om handen heeft, buiten speelt, sport, … zal zich minder gauw vervelen. Of wat dacht je van een lijstje met inspiratie om in de koekjeskast te plakken?
   
 • Eten en emoties? Soms eten kinderen stiekem omdat ze boos of verdrietig zijn. Is je kind eenzaam, wordt het gepest op school, is het onzeker over iets? Laat je kind duidelijk weten dat thuis over alles gepraat kan worden, dat emoties van kwaadheid of verdriet heel normaal zijn en dat het best geen toevlucht zoekt in snoep. Dit zorgt er misschien voor dat de emoties even verminderen, maar de oorzaak van de problemen wordt er niet mee opgelost. Het leren herkennen, verwoorden en op een gezonde manier omgaan met wat we voelen is niet simpel. Hoe kan jij je kinderen ondersteunen bij het omgaan met problemen en hun emoties?
   
 • Pubers en (vr)eetbuien? Een puber in huis? Dan is de kans groot dat het lijkt alsof deze heel de tijd honger heeft! In de puberteit is het lichaam in volle verandering en groei, en dat kost energie. Benieuwd naar meer informatie rond een gezond eetpatroon van pubers?

Merk je dat je kind stiekem eet en heb je het gevoel dat er meer aan de hand kan zijn?

Hoofd categorie: 
Voeding categorieën: 
info_weight: 
1