Voeding
Bord leegeten?
Voeding
Bord leegeten?
Voeding
Bord leegeten?

Bord leegeten?

Verplichten om te eten

“Mag ik mijn kind dwingen om te eten of verplichten zijn bord leeg te eten?”

Deze aanpak heeft weinig succes. Van een kind dat de lippen stijf op mekaar houdt, kan je deze strijd nooit winnen. 

De gouden regel is dan ook: Jij bepaalt watwanneer en hoe er gegeten wordt. Je kind bepaalt of en hoeveel het wil eten.

Concreet betekent dit:

  • WAT: Jij kookt en bepaalt (al of niet met inspraak van de kinderen) wat de pot schaft. Iets anders komt er niet op tafel.
  • WANNEER: Jij bepaalt de regels, bijvoorbeeld dat er nu gegeten wordt aan tafel en dat er niet over een uurtje alweer een tussendoortje volgt.
  • HOE: Het ‘hoe’ betekent bijvoorbeeld dat er gegeten wordt aan tafel, en niet voor de tv, dat er niet gespeeld wordt met eten en dat je kind aan tafel blijft zitten, ook al wil hij niet eten.

Machtsstrijd

Dwingen en smeken dat je kind wat zou eten, zal juist nog meer verzet opwekken. Eten wordt iets negatiefs, met als gevolg dat je kind er alsmaar minder zin in krijgt. Hoe meer kinderen geforceerd worden om groenten te eten, hoe minder ze er uiteindelijk eten. 

Dan eet hij zo weinig

Ouders maken zich dan soms druk dat kinderen zo weinig eten. Vaak valt het nog wel mee als je alles bij mekaar telt. Maak je je echt zorgen, dan kan het helpen om een week een eetdagboek bij te houden zodat jij, maar ook je kind, zich bewust worden van de eetgewoontes.

Weet ook dat kinderen, net als jijzelf trouwens, niet altijd evenveel trek hebben. Er zijn periodes dat ze meer eten, maar vanaf een jaar of twee hebben de meeste kinderen minder nodig. Het is juist erg belangrijk dat kinderen dit verzadigingsgevoel blijven volgen en respecteren om overgewicht tegen te gaan.

Wat dan wel?

Hoofd categorie: 
Voeding categorieën: 
info_weight: 
1