Voeding
Betrek de kinderen
Voeding
Betrek de kinderen
Voeding
Betrek de kinderen

Betrek de kinderen

Keukenhulpje

Misschien komen je kinderen als je in de keuken bezig bent regelmatig vragen wat je maakt. En of ze mogen helpen.

kind helpen in de keuken

Er zijn heel wat leuke, kleine taakjes in de keuken waarmee kinderen je kunnen helpen: groenten wassen, in de saus roeren, iets snijden, … Hoe beperkt de inbreng soms ook is, kinderen voelen zich op die manier (mee) verantwoordelijk voor het eindresultaat. Een garantie dat ze er aan tafel enthousiast gaan van mee-eten is het niet, maar soms proeven ze wel eens tijdens het koken. En als de tafelgenoten de kookkunsten erg lekker vinden, willen ze misschien toch ook eens proeven. Een boost van hun zelfvertrouwen is verzekerd!

Wanneer je op een drukke avond snel een maaltijd op tafel wil toveren, is de verleiding soms groter om je kinderen weg te sturen uit de keuken met de boodschap dat ze zich even flink moeten bezighouden.

Het kost misschien in het begin wat extra tijd, maar vergeet niet dat je kind veel leert en geniet van samen dingen doen. Het helpen zal steeds vlotter verlopen, en samen koken kunnen gezellige momenten worden om te koesteren, zowel voor jou als voor je kind. En je kinderen hebben later misschien ook nog wat aan de kookkunsten die je doorgaf.

Niet enkel pannenkoeken en dessert

Als ze met de kinderen willen koken, zijn veel ouders nogal geneigd om cake of pannenkoeken te bakken. De lekkere zoetigheden worden op die manier geassocieerd met gezellige momenten met mama of papa. Dat zijn vaak herinneringen voor de rest van je leven. Op de duur eten we koekjes, niet meer om de koekjes, maar om het verlangen naar gezelligheid (Bron: Mijn kind eet gezond maar weet het niet).

Eigen kweek

kind gezond eten

Het assisteren bij de voorbereidingen van een lekkere maaltijd kan ook verder reiken dan de hulp in de keuken. Jonge kinderen vinden het vaak fijn om zelf groenten te telen. Enkele grote bloempotten kunnen al volstaan om kerstomaatjes, sla, radijsjes, … te kweken. Kies zeker ook voor een aantal snelgroeiende groenten en kruiden zoals waterkers en bieslook. 

Wie doet de boodschappen?

De wekelijkse boodschappen proberen veel ouders te doen zonder kinderen. Ze proberen zo zeurende kinderen, allerlei zoetigheden in de winkelkar en vervelende situaties in de winkel te voorkomen. Maar ook hier kan het betrekken van de kinderen juist als kans aangegrepen worden.                                                   

kind gezonde keuze

Jij als ouder bepaalt wat er in huis komt, maar geef je kinderen ook inbreng! Je kan hierrond afspraken maken. Laat jonge kinderen bijvoorbeeld kiezen tussen drie soorten fruit. Of daag je oudere kinderen uit om zelf een volledige gezonde maaltijd samen te stellen. Door te luisteren én rekening te houden met de keuzes van je kinderen toon je vertrouwen en leren ze dat hun mening er toe doet. Zo stimuleer je hun zelfvertrouwen, en vergroot je de kans dat ze later ook blijven kiezen voor gezonde voeding.

  • Thuis kan je samen een boodschappenlijst maken.
     
  • In de winkel kan je je kinderen op zoek laten gaan naar wat er op het lijstje staat. Maak er een heuse ontdekkingstocht van. Of bekijk samen eens welke groenten en fruit er allemaal liggen. Kent je kind alle soorten al?
     
  • Bekijk in de winkel ook de flitsende reclames eens kritisch. Bieden producten wel wat ze beloven?

Benieuwd naar een voorbeeld over hoe je een bezoek aan de supermarkt kan aanpakken?

Kinderen die wat ouder worden kan je hiervoor waarschijnlijk niet meer warm maken, maar ze hebben wel graag in zekere mate inbreng in het weekmenu en de boodschappen die er gedaan worden. Luister, bespreek én hou rekening met hun keuze, ook als er gekozen wordt voor iets dat jij niet graag lust!

Hoofd categorie: 
Voeding categorieën: 
info_weight: 
1