Tabak
Waarom willen jongeren NIET roken?
Tabak
Waarom willen jongeren NIET roken?
Tabak
Waarom willen jongeren NIET roken?

Waarom willen jongeren NIET roken?

Je wil als ouder liefst dat je kind nooit gaat roken. Van roken krijg je kanker of vieze longaandoeningen. Alleen zijn dat niet direct de argumenten waar jongeren wakker van liggen.
Praten is nochtans de beste aanpak als je wil dat je kind niet rookt. Maar wat vertel je dan wel?

Hier en nu

Wil je zoon indruk maken op een meisje, dan zal hem dat wellicht beter lukken met een frisse adem dan met een wolk van rook rond zich. Wijs hen op het feit dat ze er fitter en gezonder zullen uitzien als ze niet roken, dat ze frisser zullen ruiken en dat ze zich beter zullen kunnen concentreren.
Dat jongeren meer zakgeld hebben voor andere, leuke dingen als ze geen sigaretten kopen, werkt ook als argument.

Troep in je sigaret

Jongeren durven kritisch te staan tegenover van alles en nog wat. Tot vervelens toe stellen ze alles en iedereen in vraag. Ze hebben vaak een groot rechtvaardigheidsgevoel. Uit onderzoek blijkt dan ook dat jongeren erg schrikken als ze horen op welke manier tabaksfabrikanten hen misleiden. Naast  tabak verwerken de fabrikanten nog allerlei stoffen in sigaretten om hen die sigaret lekker te doen vinden, en om hen nog sneller verslaafd te maken.

Leer samen met je kind wat hij/zij niet mag weten. Of bekijk een filmpje over wat er echt in een sigaret zit.

Vrij zijn

Jongeren zijn niet alleen kritisch, ze zijn ook sterk op zoek naar een eigen identiteit en onafhankelijkheid. Ze willen zelf over heel wat dingen beslissen en niet meer gebonden zijn aan wat anderen, hun ouders dus, van hen willen en verwachten.

Vraag hen eens of ze die vrijheid opnieuw willen opgeven aan een stom sigaretje? Als ze roken worden zij eigenlijk zelf misschien wel slaaf van hun eigen verslaving?

Maar iedereen rookt

Iedereen rookt. Denk je dat echt? Of is dat hetgeen wat dochter- of zoonlief je probeert te doen geloven als jullie praten over roken? Ga eens na hoeveel kinderen van de klas van je kind effectief roken? Of in de jeugdbeweging? Zijn het er heus zo veel?

Het kan natuurlijk dat jouw kind zich in vriendengroepen bevindt waar meer rokers dan doorsnee zitten. Ga dan niet plots proberen om daar verandering in te brengen. Wijs de vrienden nooit af of probeer ook niet om je kind het contact met vrienden te doen verbreken.

Vertel je kind wel dat de meeste jongeren niet roken en dat niet-roken nog steeds de norm is, ook bij jongeren. Onderzoek leert ons dat 9 op 10 van de jongens, en zelfs nog meer meisjes, niet roken.

Hoofd categorie: 
info_weight: 
1