Tabak
Tips voor een goed gesprek
Tabak
Tips voor een goed gesprek
Tabak
Tips voor een goed gesprek

Tips voor een goed gesprek

Informeer je

Vind je een gesprek over roken moeilijk? Bereid je een beetje voor. Op www.smartstop.be kun je lezen wat jongeren willen weten over roken en tabak.

Benadruk vooral de kortetermijngevolgen van roken, zoals een slechte adem, gele vingers en tanden, stinkende kleren, een slechtere conditie en vaker ziek zijn.  Spreken over de risico’s op lange termijn, zoals het krijgen van longkanker, heeft geen zin. Jongeren denken niet aan later.

Werkt dat niet? Reken dan eens samen met jouw kind uit hoeveel roken hem of haar jaarlijks kost. Wat zou hij/zij allemaal kunnen doen voor dit bedrag? 

Kies een rustig moment

Praat over roken wanneer zowel jijzelf als je kind daar tijd en zin in hebben. Ben jij of je kind boos of droevig? Heeft je kind andere dingen aan zijn hoofd of staat het klaar om ergens heen te gaan? Dan is het geen goed idee om er dan over te praten. Heb je een goed moment gevonden? Zorg er dan voor dat je zeker tijd maakt om te luisteren [link verkeersbord – praten – info] zodat het gesprek niet veranderd in gepreek.

Geef een duidelijke boodschap

Een gesprek is een goed moment om regels te stellen rond roken. Neem een afkeurende houding aan rond roken. Spreek duidelijk uit dat je niet wil dat je kind gaat roken.

Spreek open en eerlijk

Praat open en eerlijk en benoem vooral je eigen gevoelens en bezorgdheden. Een ‘ik-boodschap’ zoals ,,ik merkte dat je trui gisteren naar sigaretten rook en was toch wel verrast en bezorgd’’ zal meer uitnodigen tot gesprek dan ,,jij hebt gerookt zeker? Je trui stonk ernaar’’. Dit wekt waarschijnlijk meer weerstand en ruzie op, waardoor een gesprek onmogelijk wordt en jij met je zorgen blijft zitten.

Jaag je kind geen angst aan maar leer het eigen keuzes te maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je luistert naar je kind. Wat is de mening of ervaring van je zoon of dochter? Bekijk dit filmpje om te zien hoe je open communiceert met pubers.

Ook wanneer je zelf rookt is een gesprek vanuit een open, eerlijke houding succesvol. Je bent tenslotte ervaringsdeskundige om je kind te vertellen hoe snel je verslaafd was aan sigaretten en hoe moeilijk het is om te stoppen met roken.

Hoofd categorie: 
Tabak categorieën: 
info_weight: 
1