Tabak
Praten met je kind over roken
Tabak
Praten met je kind over roken
Tabak
Praten met je kind over roken

Praten met je kind over roken

Je mening als ouder telt

Ook al lijken tieners hun vrienden en - wat zij zeggen - belangrijker te vinden, toch hechten ze nog veel belang aan de mening van hun ouders. Waarom dan je mening niet geven over roken via een goed gesprek? Zeggen dat je het niet prettig zou vinden mochten je kinderen roken heeft meer effect dan een streng verbod.

Begin op tijd

Praten met tieners verloopt vaak moeilijker. Praat daarom al rond de leeftijd van 10-12 jaar over roken, voor je kind naar de middelbare school gaat. In de lagere school vinden de meeste kinderen roken nog vies. Maar daar kunnen ze anders over gaan denken als ze naar het secundair onderwijs gaan. Je kind verandert van school, wordt zelfstandiger, zal zich meer spiegelen met leeftijdsgenoten en staat voor een aantal nieuwe uitdagingen. En net daar schuilen ook de nieuwe verleidingen en risico’s.

Praat op het juiste moment

Praat niet te lang en te vaak, wel naar aanleiding van een concreet voorval. Dat kan een nieuwsbericht op TV of in de krant over roken zijn of een verhaal over een vriend(in) die rookt. Knoop geen gesprek aan als jij zelf of je kind daar op dat moment geen tijd voor heeft of wanneer jullie kwaad of geërgerd zijn.

Als je als ouder weet dat jongeren vooral beginnen te roken uit nieuwsgierigheid, om stoer te doen, omdat ze verwachten dat het lekker smaakt of om zich beter te voelen bij een dipje, dan kunnen ook dat concrete aanleidingen zijn voor een gesprek. Als ouder kan je jouw kinderen helpen om zich beter in hun vel te voelen.  Lees hier meer over mentaal welbevinden en hoe dit een invloed kan hebben op de keuze om niet te roken.

Meer weten over de redenen waarom jongeren roken? www.smartstop.be

Help je kind omgaan met groepsdruk

Vermijden dat je kind ooit in aanraking komt met sigaretten kan je niet. Heb je duidelijk laten horen dat je niet wil dat je kind rookt? Dan is de kans groot dat hij daar rekening mee zal houden. Toch gaan kinderen zich steeds meer vergelijken met leeftijdsgenoten en vrienden waardoor de kans op  groepsdruk groter wordt. Om ‘nee’ te zeggen heeft je kind heel wat zelfvertrouwen en sociale vaardigheden nodig. Laat je kind weten dat je hem waardeert en geef welgemeende complimentjes. Moedig je kind aan om een eigen mening te vormen en eigen keuzes te maken. Wees je bewust dat de meeste kinderen vroeg of laat te maken krijgen met groepsdruk. Dit kan stress en allerlei andere gevoelens met zich meebrengen. Praat erover en vraag wat jouw tiener vindt van groepsdruk en hoe hij of zij ermee omgaat. Je kan als ouder ook ondersteuning geven door je kind te leren hoe het kan omgaan met tegenslagen, problemen en emoties

Als je kind al rookt

Je kan niet altijd voorkomen dat je kind wel eens gaat experimenteren. Heb je je kind betrapt of vond je sigaretten in een jaszak? Het is best mogelijk dat dit je boos of verdrietig maakt. Roepen, boos worden of je kind stiekem gaan controleren zijn misschien je eerste reacties, maar hebben meestal weinig effect. Je moet echter ook niet doen alsof je niets gemerkt hebt.

Probeer rustig te blijven en praat met je kind wanneer de eerste emoties bekoeld zijn. Het is beter om te weten te komen of je kind al dan niet rookt dan om je fantasie de vrije loop te laten. Zoek een rustig moment uit. Start het gesprek niet met veroordelingen en beschuldigingen, maar vanuit je eigen bezorgdheid. Zorgt dit toch voor ruzie met je zoon of dochter? Probeer het op een later moment opnieuw. Luister naar elkaars mening en bedenk samen een duidelijke oplossing. Uiteraard geldt dit niet voor alles. Sommige regels bepaal jij als ouder zelf en staan niet ter discussie

Ook wanneer je kind vaker rookt, blijf hier dan op regelmatige momenten over praten en bespreek waar, wanneer en hoeveel je zoon of dochter kan roken. Blijf ondertussen wel bij je standpunt dat je niet wil dat er gerookt wordt. Laat weten dat je er bent voor je kind als het wil stoppen met roken. Want stoppen lukt hen vaak niet alleen. Een goede start kan zijn om samen na te denken over hoe je kind dit kan aanpakken. Lees hier meer tips om samen moeilijkheden te bespreken.

Hoofd categorie: 
Tabak categorieën: 
info_weight: 
1