Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in FieldCollectionItemEntity->fetchHostDetails() (line 378 of /home/webblock/public_html/sites/all/modules/contrib/field_collection/field_collection.module).

Tabak
Oefen een gesprek
De moeder van Steffie is ongerust dat haar dochter ook rookt. Hoe zou jij het aanpakken om dit te weten te komen?
Ik zou wat alerter zijn op eventuele tekenen als een rookgeur, sigaretten of een aansteker in een jas of dergelijke.

 

Het is logisch dat je na zo'n gesprek met een andere ouder ongerust bent en dat je wil weten of je eigen dochter ook rookt. Vele ouders zullen zoals de mama van Steffie op zoek gaan naar bewijzen. Als je niets vindt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar wat als je inderdaad een sigarettengeur opmerkt of van je ander kind hoort dat je dochter rookt? Eens je het weet moet je het gesprek aangaan. Als je dan moet vertellen hoe je het te weten gekomen bent, gaat het kind het gevoel hebben dat je hem/haar niet vertrouwt en achter zijn/haar rug in zijn privé-spullen zat om hem te betrappen.

Bij vermoedens ga je liever niet zelf op zoek naar signalen. Beter is het om een gesprek te hebben over je vermoedens en ongerustheid. Als blijkt dat je kind toch niet rookt, moet je niet bang zijn hem/haar op ideeën te brengen. Het gesprek is de ideale gelegenheid om naar je kind te luisteren en duidelijk grenzen mee te geven dat je niet wil dat je kind rookt.

Hoe een gesprek kan lopen, zie je in volgend fragment: 

Lees hier alle tips voor een goed gesprek.

 

Je probeert je dochter weg te houden bij die vriendin. Vriendinnen die roken kunnen enkel een slechte invloed hebben. Als ze mekaar niet meer zien, zal je dochter niet aangezet kunnen worden om ook te gaan roken.

Heel wat jongeren beginnen inderdaad mee te roken met vrienden die dat al doen. Ze doen dit om stoer te doen. Lees meer

Het is dan ook een begrijpelijke reactie dat je je kind zo weinig mogelijk contact wil laten houden met vrienden en vriendinnen waarvan je weet dat ze roken. Steffie begrijpt echter helemaal niet waarom haar moeder nu zo moeilijk doet over het feit dat ze naar haar vriendin wil. Een gesprek op het moment dat je kind er zelf geen tijd voor heeft, gaat meestal sowieso de mist in. De boodschap komt niet aan en jullie worden sneller boos op mekaar.

Wil je weten of je kind ook rookt, dan bespreek je dit liefst op een rustig moment en niet net wanneer je kind klaar staat om de deur uit te gaan. Zeg ook duidelijk wat je te zeggen hebt. Je wil vooral dat je kind zelf niet rookt. Zeg dat dan ook. Hoe een dergelijk gesprek kan lopen, zie je in volgend fragment:

Lees hier alle tips voor een goed gesprek.

De vriendin van je dochter rookt! En ze zijn nog maar 13 jaar. Tijd om de regels thuis nog eens duidelijk op een rijtje te zetten.

Als je van andere ouders hoort dat vrienden van je kind roken, dan kan dat je wat overstuur of kwaad maken. Wat als mijn kind ook rookt? Het is goed om de regels over roken thuis met je eigen kind nog eens te herhalen. Preken en dreigen met straffen vinden jongeren echter snel vervelend en de boodschap komt niet over.

Wacht voor een gesprek liever tot je zelf wat rustig geworden bent. Probeer eerst te luisteren naar hoe je kind erover denkt dat haar vriendin rookt, en of ze er zelf ook al probeerde. Hiermee geef je een mooie aanzet voor een open en eerlijk gesprek. Dit geeft je de kans om op een rustige manier ook je eigen mening te geven en regels over roken duidelijk te stellen. Hoe een gesprek kan lopen, zie je in het volgende fragment: 

Lees hier alle tips voor een goed gesprek.

Ik wacht even af en probeer op een gepast moment hier eens met mijn dochter over te praten.

Een gesprek met een andere moeder kan een goede aanleiding zijn om met je eigen kind over roken te praten. Dat hoeft niet direct te gebeuren. Beter is het een moment af te wachten waarop zowel jij zelf als je dochter hier tijd voor hebben en open staan voor een gesprek.

In een goed gesprek pols je naar de mening van je kind over roken. Vertel ook over je eigen ervaringen en stel je eerlijk op. Enkel praten over de gevolgen voor je gezondheid later komt bij jongeren niet echt aan. Zij leven in het hier en nu en hebben er meer aan als je hen wijst op de korte termijngevolgen (minder fit, slechte adem, gele tanden, stank, verspild geld, …). Wees ook duidelijk in wat je van je kind verwacht en formuleer een duidelijke boodschap dat je niet wil dat je kind rookt.

Lees hier alle tips voor een goed gesprek.

inleiding: 

Het kan zijn dat je op een gegeven moment twijfelt of je kind misschien rookt of niet. Zo ook de mama van Steffie. Bekijk onderstaand fragment en de verschillende manieren van reageren. Kijk welke aanpak het best bij jou past. 

Uw score is
100/100
Volgende »
« Terug