Tabak
Kinderen bootsen na
Tabak
Kinderen bootsen na
Tabak
Kinderen bootsen na

Kinderen bootsen na

Roken is stoer

Als je jongeren vraagt waarom ze ooit beginnen roken zijn, dan krijg je vaak volgende antwoorden: ‘omdat ik het wel stoer vond en omdat iedereen het toch eens doet’.
Waarom beginnen jongeren nog met roken?

Vanaf ongeveer 12 jaar, met de overgang naar het secundair onderwijs, komen de meeste kinderen plots meer in contact met oudere kinderen. Ze zien oudere leerlingen bv. aan de schoolpoort een sigaret opsteken en vinden dat wel stoer. Zonder er al te veel bij na te denken gaan ze dit rookgedrag nabootsen. Voor ze het beseffen is die sigaret niet stoer meer, maar zijn ze wel verslaafd. 

Als pa en ma niet roken

Heb je opgroeiende kinderen in huis, dan is het je niet vreemd dat ze steeds vaker belang hechten aan wat vrienden zeggen en doen. Ze willen die bepaalde broek, nemen niet meer gelijk welke boekentas, gebruiken nieuwe woorden, … Dat geldt ook voor roken. Jongeren blijken mekaar hierin na te bootsen.

Wat roken betreft, blijkt datgene wat jongeren thuis zien, zeker even belangrijk. Wanneer je zelf niet rookt en bijvoorbeeld ook bezoekers vraagt om buiten te roken, is de kans veel groter dat je kinderen de sigaret niet uitproberen en later geen rokers worden.

Kleine kopietjes

Al op zeer jonge leeftijd kijken kinderen goed rond wat volwassenen in hun omgeving doen en pikken ze meer op dan ouders soms beseffen.

Heel wat ouders proberen te stoppen met roken als ze een baby krijgen. Baby’s die in een rookvrije omgeving opgroeien, hebben immers een gezonde start. Ook opgroeiende kinderen kunnen heel wat last ondervinden van passief roken. ‘Meeroken’ of ‘passief roken’ is het blootstaan aan andermans rook terwijl je zelf niet rookt, wat erg ongezond is.

Is stoppen voor jou niet haalbaar? Probeer niet in het bijzijn van de kinderen te roken, ook niet buiten. Buiten roken vermindert misschien de negatieve effecten van passief roken, maar kinderen zien nog steeds dat jij rookt en gaan je gedrag later misschien kopiëren. Je speelt dus nog steeds een grote rol, ook al rook je zelf.

Hoofd categorie: 
Tabak categorieën: 
info_weight: 
1