Tabak
Blijf op de hoogte van de tienerwereld
Tabak
Blijf op de hoogte van de tienerwereld
Tabak
Blijf op de hoogte van de tienerwereld
Tabak
Blijf op de hoogte van de tienerwereld

Blijf op de hoogte van de tienerwereld

Een nieuwe, uitdagende wereld

Hoe ouder je kinderen worden, hoe meer ze hun eigen weg willen gaan. De leefwereld van je tiener wordt groter, en hij/zij gaat die almaar vaker alleen en samen met vrienden ontdekken. Die vrienden spelen een steeds grotere rol en hebben een grote invloed op het gedrag van je kind. De druk om erbij te horen zal vaak groot zijn. Net als rokende ouders verhogen rokende vrienden het risico dat je kind ooit begint te roken. Werken aan zelfvertrouwen en op een positieve en assertieve manier leren omgaan met anderen, kunnen je kind helpen met groepsdruk om te gaan. Daarnaast brengt het ervaren van groepsdruk vaak stress en allerlei andere gevoelens met zich mee. Lees hier meer over hoe je jouw kind kan ondersteunen bij het leren omgaan met moeilijke momenten en emoties.   

Blijf op de hoogte

Nu je kind steeds zelfstandiger wordt, is het niet meer vanzelfsprekend dat je nog op de hoogte bent van alles wat je kind doet. Wel is het belangrijk dat je interesse toont in wat je kind bezighoudt. En dat kan veel ruimer gaan dan de vraag of hij wel eens gerookt heeft.

Weet je bijvoorbeeld meestal waar je kind is en met wie? Ken je de vrienden van je kind? Wat doen ze vooral als ze samen zijn? Gaan ze skaten op het plein of kijken ze samen films? Van welke muziek houden je kind en zijn vrienden? Weet je of de vrienden van je kind roken? En wat vindt je zoon of dochter hiervan?

Zakgeld

Heel wat kinderen krijgen zakgeld. Het biedt hen de kans om doelbewust en verstandig met geld te leren omgaan. Jongeren die volledig vrij over hun zakgeld mogen beschikken, kunnen uiteraard ook sigaretten kopen.

Je kan je kind begeleiden om te leren omgaan met geld. Praat met je kind over wat je hij/zij moet en mag kopen met dat zakgeld. Denkt je zoon of dochter er soms aan om er sigaretten mee te kopen? Breng het gerust ter sprake. Bekijk bijvoorbeeld welke leuke dingen je kind kan kopen als het geen geld opzij hoeft te leggen voor sigaretten.

Hoofd categorie: 
info_weight: 
1