Praten met je kind over seksualiteit

Seksuele opvoeding: hoe pak je het aan?

Stelt je kind een vraag op een moeilijk of druk moment? Spreek af om er later rustig op terug te komen. Doe dat dan ook echt. Zo weten kinderen dat ze vragen mogen stellen.

Er bestaan leuke prentenboeken over zwangerschap en geboorte, je lichaam, het verschil tussen jongens en meisjes. Zo vind je makkelijker de gepaste woorden en hoef je elkaar niet aan te kijken. Vaak zit er humor in die boekjes, dat zorgt voor een ontspannen sfeer.

Lees hoe een puber groeit en verandert. Praat daarover met je kind voor het zover is. In de bib vind je boekjes over puberteit die je eventueel eens samen kan bekijken. Zo zijn jullie al een beetje voorbereid en weet je kind dat het bij jou terecht kan.

Maak ook gebruik van toevallige momenten samen aan de afwas of in de auto om met je tiener een gesprekje te hebben. Dat maakt het allemaal wat minder geforceerd.

Ga eens met je kinderen naar de tentoonstelling ‘k Zag 2 Beren in de Wereld van Kina

Geef gerust toe dat je iets niet weet. Het is perfect normaal dat je bijvoorbeeld niet alle kennis over anticonceptie of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) in huis hebt. Ga samen op zoek naar de juiste informatie. Ga een kijkje nemen op Seksualiteit.be. Voor jongeren is er Allesoverseks.be.

Maak je tieners duidelijk dat je er altijd bent als ze vragen of problemen hebben. Steun hen bijvoorbeeld als ze liefdesverdriet hebben, niet weten hoe ze contact leggen met iemand. Of als ze twijfelen ‘Is mijn lief wel goed voor mij?’

Gebruik een aanleiding om een gesprek aan te knopen, een gebeurtenis op school bijvoorbeeld of een bericht in de media.

Ben je bang dat je kinderen vragen stellen over  je eigen seksleven? Als je een vraag te persoonlijk vindt, kan je dat gerust zeggen. Zo maak je je kind duidelijk dat iedereen zelf mag beslissen wat hij over intieme zaken vertelt. 

Hoofd categorie: 
info_weight: 
3
Seksuele ontwikkeling categorieën: