Gezond opvoeden
Gezond voorbeeld
Gezond opvoeden
Gezond voorbeeld
Gezond opvoeden
Gezond voorbeeld
Gezond opvoeden
Gezond voorbeeld

Gezond voorbeeld

Hoe je in de verschillende gezondheidsthema’s het goede voorbeeld kan geven, lees je in de themadossiers. Wist je dat je door je bewust te zijn van je eigen voorbeeldgedrag je kinderen ook kan ondersteunen om hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te versterken, en om te leren omgaan met problemen en tegenslagen?

Ontdek enkele tips om aan de slag te gaan. Misschien pas je zelf andere technieken toe? Ouders doen al heel wat en bovendien is elk gezin en elk kind verschillend. De lijst met tips is dus zeker niet volledig.

Geef het goede voorbeeld en werk aan zelfvertrouwen

Durf jij op een receptie neen te zeggen tegen een glas alcohol? Pak je zonder aarzelen elke lastige situatie aan? Klaag je regelmatig over je spiegelbeeld? Of vergelijk jij jezelf constant met anderen en is je zelfvertrouwen aan de lage kant? Kinderen leren van anderen, en ouders spelen hierin een grote voorbeeldrol.

Net als iedereen hebben ook ouders onzekerheden of hebben ze nu en dan wat minder zelfvertrouwen. En dat is oké, toch kan het helpen om er even bij stil te staan. Welke boodschap geef je mee aan je kinderen? Waar ben je zelf onzeker over en hoe toon je dat? Door je meer bewust te zijn van je voorbeeldgedrag op vlak van zelfvertrouwen, kan je er iets aan doen. Je kan jouw onzekerheden en sterktes bijvoorbeeld bespreekbaar maken. Daarnaast kan je werken aan je zelfvertrouwen met het online coaching platform Fit in je Hoofd.

Als ouder ben je dus een belangrijk voorbeeld op verschillende vlakken, zelfs voor je puber. Toch zullen naast de ouders, de leeftijdsgenoten en vrienden steeds een belangrijkere rol beginnen spelen. Vanaf de lagere schoolleeftijd (6-11 jaar) beginnen kinderen zich met elkaar te vergelijken. Dit kan het zelfvertrouwen doen stijgen of juist volledig naar beneden halen. Hoe kan jij hierbij helpen?

 • Maak zelfvertrouwen en sociale vergelijking gespreksonderwerp. Ervaren je kinderen groepsdruk? Willen ze erbij horen? Hoe gaan ze hiermee om? Wat vind jij daarvan? Wat helpt jou om je zelfzeker te voelen? Hebben jullie tips voor elkaar?
   
 • Help je kinderen om van bij de start een realistisch beeld te krijgen over zichzelf. Dit kan door complimenten te geven wanneer ze het verdienen en door overdreven ophemelen te vermijden.
   
 • Probeer om je kinderen niet met anderen te vergelijken. Ouders hebben soms de neiging om hun kinderen te vergelijken met broers en zussen, vrienden en vriendinnen of kinderen uit de buurt. Nochtans is elk kind uniek, met eigen sterktes en talenten. Luidop vergelijken met andere kinderen kan het gevoel geven dat je als ouder verwacht dat je kind of puber meer op die ander moet lijken en zich met anderen moet vergelijken. Dit kan het gevoel geven dat hij of zij niet goed genoeg is. 

Sociale vaardigheden aanleren via goede voorbeelden

Op een goede manier omgaan met anderen leer je uiteraard niet op je eentje. Naast vaardigheden oefenen, leren kinderen ook heel veel door ouders, vrienden of idolen die het gezonde voorbeeld geven.

Ouders

Hoe ga jij om met andere mensen? Hoe reageer je in verschillende situaties? Maak je vaak ruzie? En los je die ruzie nadien samen op? Het vergt de moeite om even stil te staan bij jouw eigen manier van omgaan met anderen. Kinderen én ook tieners kopiëren en leren veel uit het gedrag van hun ouders. Welke boodschap wil je meegeven aan je kinderen?

Daarnaast kan je ook bewust het goede voorbeeld geven aan je kind door samen een sociale vaardigheid te oefenen. Zo kan je bijvoorbeeld tonen hoe je met iemand een stuk fruit deelt en vragen om dit ook te doen. Of je kan eens de plaats innemen van je zoon en vragen om die ruzie met zijn beste vriend na te spelen. Wat zou jij zeggen en doen? En hoe zou die vriend daarop dan reageren?

Vrienden en vriendinnen

Kinderen leren van elkaar. Bovendien wordt tijd doorbrengen met leeftijdsgenoten belangrijker naarmate ze ouder worden. Vaak gaan ze zich meer en meer spiegelen aan hun vriendengroep. Dit helpt om zelfstandig te worden en om een eigen mening en eigen ik te ontwikkelen. Maar wat als de vrienden en vriendinnen die bij je over de vloer komen, vloeken, zonder vragen koekjes opeten, het hele huis bij elkaar roepen of klasgenootjes uitlachen en uitsluiten?

Gedrag dat volgens jou niet door de beugel kan? En waarvan je hoopt dat zoon of dochterlief dit niet overneemt? Bespreek dit met je kind. Benoem het gedrag waar je het moeilijk mee hebt en leg uit waarom je hier niet mee akkoord bent. Een duidelijke mening van de ouders kan kinderen en jongeren helpen om niet zomaar gedrag van vrienden te kopiëren.

Sprookjesfeeën, stoere matrozen en tieneridolen

Luisteren jouw kinderen ook graag naar verhaaltjes? Of kijken ze graag naar een tekenfilm of kinderserie? Misschien kijken en lezen jullie wel samen. Doet één van de figuren iets lief of komen ze in de problemen? Dan kan je wijzen op de sociale vaardigheden van de sprookjesfeeën, piraten of stoere jongens en meisjes.

Wat lief van de prinses! Ze luisterde naar het verhaal van de droevige dame en troostte haar door een knuffel te geven.

De jonge tovenaar heeft per ongeluk het huisdier van zijn beste vriend weggetoverd. Nu is zijn vriend heel boos. Wat zou hij kunnen doen?

Oudere kinderen kunnen zich laten inspireren door hun idolen of door oudere kinderen op school. 

Geef het goede voorbeeld in het omgaan met problemen en emoties

Gevoelens uiten en problemen oplossen, ook daar hebben ouders een niet te onderschatten voorbeeldfunctie.

 • Benoem luidop wat je doet wanneer je te maken krijgt met problemen of teleurstellingen. Zeg hoe je de situatie zal aanpakken.
   
 • Praat over wat je voelt bij een probleem. Zo leren kinderen gevoelens bij anderen herkennen en leren ze hoe je door te praten ermee kan omgaan.
   
 • Versterk je eigen veerkracht. Want zelfs volwassenen weten het soms niet meer. Op de website Fit in je Hoofd, goed in je vel kan je hieraan werken. Een sterke veerkracht helpt om met stress en tegenslag om te gaan en om er misschien zelfs sterker uit te komen.
   
 • Is er toch meer aan de hand? Lopen jij of je zoon/dochter vast op verschillende problemen? Dan kan je een kijkje nemen op volgende websites.  Ook voor kinderen van ouders met psychische problemen is er online informatie beschikbaar.
Hoofd categorie: 
info_weight: 
3
Gezond opvoeden categorieën: