Gamen
Hoeveel is teveel?
Gamen
Hoeveel is teveel?
Gamen
Hoeveel is teveel?
Gamen
Hoeveel is teveel?

Hoeveel is teveel?

Eigenlijk is gamen vooral een leuke en boeiende bezigheid. Je kan er veel uit leren. Voor de overgrote meerderheid van de jongeren leidt gamen niet tot problemen. Bekijk de leuke en positieve aspecten van gamen

Toch ben je misschien wel eens bezorgd om het gamegedrag van je kind. Je vraagt je af of hij/zij niet te veel gamet? Of het wel gezond is om zoveel uren naar het scherm te staren zonder meer te bewegen dan je duimen? Welke gezondheidsrisico’s lang stilzitten met zich kan meebrengen?

Een belangrijke vraag die je jezelf kan stellen is of het gamen van je kind zijn/haar deelname aan andere activiteiten in de weg staat. Dat is de basis. Het aantal uren dat je kind per dag gamet is slechts één element om te bepalen of je kind al dan niet op een gezonde manier gamet. Er zijn ook andere signalen, waarbij je je alertheid best verhoogt. Bijvoorbeeld wanneer je kind andere hobby’s of sociale contacten in real life verwaarloost.

Frustraties en bezorgdheden over het gamegedrag van je kind zijn normaal. Dat wil daarom nog niet zeggen dat er ook echt een probleem is. Er zijn wel een paar tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind op een riskante manier omgaat met gamen:

  • Je kind houdt zich niet meer vaak bezig met (offline) sociale contacten en activiteiten buiten het gamen. Zonder andere activiteiten doet je kind geen andere ervaringen op.
  • Overmatig gamegedrag wordt soms gekenmerkt door bepaalde fasen van te veel gamen, afgewisseld met perioden waarin minder of niet wordt gespeeld. Als zoon of dochter constant te veel gamet is het belangrijk om het strikter op te volgen.
  • Overmatig gamen gaat vaak hand in hand met andere stressfactoren die je kind ervaart, zoals gepest worden, zich niet goed in zijn vel voelen, onzeker zijn, problemen in het gezin, ADHD, ASS, enzovoort. Deze factoren kunnen een aanleiding zijn om toevlucht te zoeken in de gamewereld.

Het is zeker niet gemakkelijk om vast te stellen of een gamer zich in de gevarenzone begeeft of niet. Als jongeren veel gamen kunnen ze dit vaak lang verbergen. Jongeren zijn immers voor huiswerkopdrachten en sociale contacten meer en meer afhankelijk van computers en internet.

Hoeveel gamen ‘te veel’ is, wordt vooral bepaald door de context: 2 uur gamen per dag kan al te veel zijn voor een 13-jarige die pas om 17 uur thuiskomt, nog moet eten, zijn huiswerk maken en op tijd moet gaan slapen omdat hij ’s morgens vroeg de bus moet halen. Misschien gaat hij dan vlug zijn huiswerk maken om toch nog die paar uurtjes te kunnen gamen of na slaaptijd verder gamen.

Meestal gaan gamen en andere activiteiten met beeldscherm gepaard met lang en ononderbroken zitten. Lang stilzitten heeft negatieve gevolgen voor de lichamelijke en mentale gezondheid van je kind. Wat zijn de richtlijnen van lang stilzitten en schermtijd?

Hoofd categorie: 
info_weight: 
0
Gamen categorieën: