Gamen
Hoeveel gamen jongeren?
Gamen
Hoeveel gamen jongeren?
Gamen
Hoeveel gamen jongeren?

Hoeveel gamen jongeren?

Games spelen is zeer populair bij jongeren. Jongens spenderen er nog meer tijd aan dan meisjes. Hoewel het eerder uitzonderlijk is, kunnen er problemen ontstaan wanneer iemand te veel tijd doorbrengt in de gamewereld. De speler kan daardoor andere zaken verwaarlozen.

Er is niet zoiets als een richtlijn over het maximum aantal uren gamen per dag. We kunnen wel naar de gemiddelden kijken:

  • Bij jongeren van 12 tot 18 jaar heeft 73,5 % een mobiele gameconsole en 75,5 % een vaste gameconsole (Apestaartjaren 5.0, 2014). 58% van de 12- tot 18-jarigen gamet maximum 7 uur per week en 20,7% gamet meer dan 7 uur per week (VAD-leerlingenbevraging, 2014-2015).
  • 96,4 % van de 9- tot 12-jarigen gamet soms (Apestaartjaren, 2014). 82,1 % doet dat alleen, 56,9% samen met andere spelers en een derde samen met papa of mama.

Veel gamen of er gepassioneerd mee bezig zijn, betekent niet dat men ‘verslaafd’ is aan het gamen. Er kan wel sprake zijn van riskant of problematisch gamen, wat kan gaan van licht tot ernstig. Ongeveer 9,9% van de 12- tot 18-jarigen (VAD-leerlingenbevraging, 2014-2015) ervaart wel eens problemen door het gamen. De overgrote meerderheid van de spelers gamet niet risicovol.

Problematisch betekent dat de speler zware gevolgen ondervindt door het vele gamen. Ongeveer 2,1% van de jongeren wordt geconfronteerd met één of meerdere van onderstaande nadelen:  

  • De speler heeft geen controle meer over zijn gamegedrag (minder gamen lukt niet).
  • Er zijn geen vrienden of andere sociale contacten buiten de games.
  • Gamen wordt gebruikt als vlucht uit de werkelijkheid.
  • De speler voelt zich slecht als hij niet kan gaan gamen.
  • Hij verwaarloost zijn gezondheid, studies, werk.
  • Hij heeft geen interesses meer buiten het gamen. 

Studies hebben uitgewezen dat ernstig problematische spelers vaak te kampen hebben met psychosociale problemen zoals depressieve gevoelens, sociale angst (moeite met het aangaan van sociale contacten), eenzaamheid en weinig zelfvertrouwen in de echte wereld.

Gamen gaat in veel gevallen ook gepaard met lang stilzitten. Lang stilzitten kan ook negatieve gevolgen hebben voor je kind. Vanuit dat oogpunt wordt sterk afgeraden om peuters jonger dan twee jaar televisie of beeldscherm te laten kijken. Kinderen en jongeren worden aangeraden beeldschermactiviteiten (gamen, televisie, dvd kijken, computeren,…) in de vrije tijd te beperken tot maximaal 2 uur per dag.

Hoofd categorie: 
info_weight: 
0
Gamen categorieën: