Cannabis
Tips voor een goed gesprek
Cannabis
Tips voor een goed gesprek
Cannabis
Tips voor een goed gesprek
Cannabis
Tips voor een goed gesprek

Tips voor een goed gesprek

Informeer je over cannabis en andere drugs

Je hoeft geen expert te zijn, maar goede informatie maakt het makkelijker om een gesprek aan te gaan. Houd het realistisch. Vertel dus geen horrorverhalen en geef geen dramatische argumenten. Jongeren denken in het hier en nu en maken geen keuzes op lange termijn. Daarom heeft het bij jongeren vooral zin om over nadelige kortetermijneffecten van drugs te spreken. Die argumenten kan je beter betrekken op het leven van de jongere.

Voor cannabis zijn kortetermijneffecten: hoofdpijn, verminderde concentratie en vergeetachtigheid, en lage bloeddruk met flauwvallen als mogelijk gevolg. Cannabis versterkt de stemming van het moment, dus ook als die negatief is.

Ga de positieve effecten die cannabisgebruikers ervaren echter ook niet uit de weg. Als je ze ontkent, kom je ongeloofwaardig over. Kinderen gaan zich dan de vraag stellen waarom mensen cannabis gebruiken als het alleen maar risico’s heeft.

Neem een duidelijk standpunt in

Een gesprek is een goed moment om regels te stellen  over drugs en ze uit te leggen aan je kind. Neem in het gesprek een duidelijk standpunt in ten aanzien van druggebruik door jongeren en durf eerlijk te zijn.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je luistert naar je kind, zijn mening, gevoelens en ervaringen. Laat je kind zijn mening geven zonder hem iets op te leggen, maar wijk intussen niet van je eigen standpunten af. Je kind moet weten wat jij ervan vindt.

Zelfvertrouwen stimuleren

Jongeren hebben zelfvertrouwen nodig om hun eigen keuzes te durven maken. Jongeren die zich goed in hun vel voelen en een groot gevoel van eigenwaarde hebben, zullen drugs eerder durven weigeren als het hen aangeboden wordt. Zonder te vrezen dat ze dan uitgesloten worden. Een groep kan veel gedragsregels hebben, waarvan cannabis gebruiken er misschien één is. Je kind kan ook een plek in de groep veroveren door op andere manieren aansluiting te zoeken. Als ouder kan je hierbij ondersteuning bieden. Jongeren moeten natuurlijk, ondanks de steunende houding van hun ouders, nog altijd zelf ‘nee’ zeggen tegen hun vrienden en dat is niet makkelijk.

Een portie zelfvertrouwen zorgt ervoor dat kinderen en jongeren sterker in hun schoenen staan. Ook ondersteuning op vlak van sociale vaardigheden en het omgaan met problemen en emoties kunnen de kans op het weerstaan van groepsdruk verhogen.

Hoofd categorie: 
Cannabis categorieën: 
info_weight: 
1