Cannabis
Een vermoeden van druggebruik?
Cannabis
Een vermoeden van druggebruik?
Cannabis
Een vermoeden van druggebruik?

Een vermoeden van druggebruik?

Ik denk dat mijn kind drugs gebruikt, wat nu?

Als je vermoedt dat je kind experimenteert met drugs, dan is het eerste gevoel dat je overvalt misschien paniek. Of boosheid. Het is een logische reactie dat je je zorgen maakt om je kind.

Roepen en boos worden of stiekem op zoek gaan naar bewijzen zijn echter niet de beste reactie op lange termijn. Je tiener sluit zich misschien nog meer af, gaat in de verdediging of ontkent dat hij met drugs bezig is.

Gesprek aangaan

Probeer het gesprek aan te gaan. Ga je kind niet meteen beschuldigen maar start vanuit jouw eigen bezorgdheid en gevoelens. Daarna is het tijd om vooral te luisteren naar het verhaal van je kind: wat is er gebeurd? Hoe komt het dat hij/zij heeft geëxperimenteerd? Schuif in het gesprek ook jouw standpunt duidelijk naar voor.

Misschien is er sprake van groepsdruk? Of worden er problemen uit de weg gegaan? Als ouder kan je werken aan het zelfvertrouwen van je kind. Ook leren omgaan met ruzies en andere tegenslagen kunnen helpen om op een gezonde manier problemen aan te pakken. Er zijn ook een aantal tips voor jongeren om hun gebruik onder controle te houden.

Een gesprek voeren gaat niet wanneer je boos bent of overmand door emoties. In dat geval blaas je beter even wat stoom af om nadien rustig het gesprek te kunnen aangaan.

Als je kind het gebruik ontkent, blijf dan kalm. Probeer eerst tot rust te komen en uit je bezorgdheid. Het belangrijkste is om “er te zijn” voor je kind en je kind te laten merken dat hij altijd bij jou terecht kan.

Grenzen stellen

Ook al gebruikt je kind cannabis, voor jou blijft de grens ‘geen gebruik’. Blijf dus aan je kind zeggen dat je wil dat hij geen drugs gebruikt. Doe geen toegevingen, maar blijf duidelijk. De emoties en redenen waarom het toch gebeurde mogen er wel altijd zijn. Probeer dit samen te achterhalen. Zodra dit duidelijk is, kan je samen zoeken naar wat hem of haar hierbij kan helpen om geen cannabis te gebruiken.

Indien het nodig is, zoek je best hulp

Hoofd categorie: 
Cannabis categorieën: 
info_weight: 
1