Beweging, zitgedrag en schermtijd
Tv, Pc, games, ... in huis

Tv, Pc, games, ... in huis

Kinderen spenderen vaak heel wat tijd aan tv-kijken, gamen en computeren, smartphone, ... ook wel ‘schermtijd’ genoemd. Meestal gaan deze activiteiten gepaard met lang en ononderbroken zitten, wat negatieve gevolgen heeft voor de lichamelijke en mentale gezondheid van het kind.

Het is als ouder dus de boodschap om deze schermtijd dagelijks binnen de perken te houden.

Heb je er soms ook al aan gedacht om alle schermpjes uit je huis te verbannen? Niet echt haalbaar. En ook niet nodig. Het hoort er vandaag de dag bij. Televisie kijken en computerspelletjes zijn leuk en kunnen ook leerrijk zijn. Bekijk daarom kritisch welke toestellen (tv’s, pc’s, Nintendo, Wii, Playstation, …) jullie in huis halen of hebben. Hoe meer ze kunnen kiezen, hoe meer tijd ze aan deze activiteiten spenderen.

Stel je eventueel volgende vragen:

  • Als mijn kind al een draagbare Nintendo heeft, moet er dan ook nog een tweede spelconsole in huis komen?
     
  • Waar staan deze toestellen? Kinderen die een tv of computer op de kamer hebben spenderen meer tijd zittend achter het scherm. Kan mijn kind altijd en overal met de Nintendo spelen, of komt het alleen op bepaalde uren in het weekend en vakanties tevoorschijn? Toestellen die niet in het zicht liggen, zullen minder gebruikt worden.
     
  • Kies ik voor eerder actieve games als Wii en Playstation Sport? Deze actieve games worden al staande gespeeld en zijn dus een beter alternatief voor zittend gamen.  

Benieuwd naar de richtlijnen over lang stilzitten op een rijtje?

 

Kinderen kijken op naar, en worden beïnvloed door hun ouders. Het is dan ook een mooi en nuttig signaal dat er op de kamer van de ouder(s) zelf geen tv of computer staat.

Ook al houden jullie het aantal schermpjes beperkt, dan nog zijn afspraken nodig over hoe vaak en hoe lang je kind mag tv-kijken, computeren of gamen. 

Sport categorieën: 
info_weight: 
1