Beweging, zitgedrag en schermtijd
Praktische steun
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Praktische steun
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Praktische steun

Praktische steun

“Papa, kan je me naar de judoles brengen? Mama, ik heb nieuwe sportschoenen nodig. Mijn lidgeld voor de zwemclub moet nog betaald worden. Gaan we naar het speelpleintje?"

Hoe herkenbaar zijn al die vragen? Hoe vaak heb je als ouder het gevoel dat al je vrije tijd gaat naar rondrijden met de kinderen? Om nog maar te zwijgen van alle kosten: van inschrijvingsgeld tot sportmateriaal.

Toch blijkt dat deze praktische steun van ouders belangrijke stimulansen zijn om kinderen te laten bewegen. Dat gaat van vervoer en begeleiding tot financiële en logistieke steun (lidgelden betalen, aankopen van beweeg- en sportmateriaal, speelruimte creëren,…).

Taxi mama en papa

Het klopt dat er heel wat van je verwacht wordt om je kinderen steeds overal naartoe te brengen. Hou er bij het kiezen van een activiteit rekening mee waar je kind de hobby kan uitoefenen. Spreek hierover grenzen af met je kinderen. Kunnen ze enkel activiteiten doen in de eigen gemeente? Kiest je kind een sport waar wedstrijden aan verbonden zijn, is dat in de buurt of moet je verder uitwijken? Hoe vaak per week kan je instaan voor vervoer?

Wil je het rondrijden wat beperkt houden, dan vind je misschien wel ouders met wie je een beurtrol kan afspreken.

Je kan het heen-en-weer-gerij ook eens anders bekijken. Het is een manier om je kind te steunen in de dingen die het doet. Probeer bij het afzetten van je kinderen wat vaker te blijven kijken in plaats van onmiddellijk weg te rijden. Je ziet zo meteen ook of je kind er plezier aan beleeft en vangt sneller op wanneer er ergens iets hapert.

Breng je je kind altijd met de wagen overal heen, probeer dan ook deze gewoonte eens te doorbreken. Ga samen met de fiets of te voet. Zo leren kinderen de weg en de goede gewoonte. Eens ze wat groter zijn, kunnen ze vaker het traject alleen doen en kan je je taxi-job weer inruilen voor wat vrije tijd voor jezelf.

Wat moet dat kosten?

Kinderen zijn graag actief bezig. Als je ze af en toe iets nieuws wil aanbieden heeft dat meestal wel een kostenplaatje.

Wil je kind sporten in clubverband, dan moet je meestal lidgeld betalen. Voetbal, zwemmen, paardrijden, atletiek, … De prijs verschilt sterk van sport tot sport, maar altijd heb je wel wat materiaal nodig. Kiest je kind voor de jeugdbeweging, dan is het aansluitingsgeld doorgaans wat lager, maar ook hier is vaak een uniform nodig.                                   

Is je kind niet zo te vinden voor een sportclub of jeugdbeweging, denk er dan ook aan thuis te investeren in een coole plek met een trampoline, glijbaan, voetbaldoel, ballen, … Wil je vaker met de fiets naar school, dan kan je niet om een fiets, veilige helm en degelijke regenkledij heen.

Toch hoef je in al die dingen ook niet te overdrijven en kan je de uitgaven beperken. Hou de promoties in de gaten, doe duurdere aankopen tijdens de solden, … Of surf eens op tweedehandssites. Uniformen voor jeugdbeweging worden vaak door de leiding zelf tweedehands verkocht.

Hetzelfde geldt voor uitdagend speelgoed om buiten te bewegen. Heb je alleen een koertje of wil je geen attractiepark in je tuin, dan is er misschien een aantrekkelijk recreatiedomein, park,  pleintje of speelpleintje in de buurt om regelmatig naartoe te trekken. Of kijk hoe je met goedkope materialen aan de slag kan.

Sport categorieën: 
info_weight: 
0