Beweging, zitgedrag en schermtijd
Niet elk kind is een Messi
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Niet elk kind is een Messi

Niet elk kind is een Messi

Kinderen zien sport meestal als ontspanning en vinden het vooral fijn om dit samen met vrienden te doen. Andere kinderen gaan soms heel erg op in hun sport. Ze kijken op naar hun idool en willen ook de beste worden, soms om hun ouders te plezieren of omdat ze denken dat hun ouders dat verwachten. Ook daar kan je als ouders wel vragen en bedenkingen bij hebben.

Kies voor voldoende variatie

Ook al zie je in je peuter al een kleine voetballer of is je dochter van vier een echte waterrat, te jong inzetten op één sport is beperkend voor de algemene motorische ontwikkeling. Kies voor je jonge kind liever voor voldoende variatie aan bewegingsactiviteiten. Laat je kind spelen in de tuin of in het park, ga regelmatig eens fietsen of wandelen of maak een uitstapje naar het zwembad. Je kind is actief bezig en ontwikkelt alle motorische vaardigheden. Er zijn ook heel wat groepsinitiatieven voor zeer jonge kinderen vanuit sportclubs en andere organisaties, maar kies dan vooral voor omnisport of bewegingsscholen. Daar ligt de nadruk op een variatie van sport en spel, en niet op 1 sport in het bijzonder.

Omgaan met druk en faalangst

Eens in de basisschool kiezen heel wat kinderen duidelijk voor 1 bepaalde sport. Sommige kinderen gaan daar erg in op. Je kan niet tegenhouden dat je kind gedreven wil sporten, maar help hem zijn doelen realistisch te blijven zien. Kinderen die vanuit zichzelf of onder invloed van de omgeving (trainer, vrienden, ouders,…) te hoge verwachtingen aan zichzelf stellen, kunnen te maken krijgen met teleurstellingen en faalangst. Topsporters kunnen rolmodellen zijn, maar leer je kind ook zien dat topsport heel wat opofferingen vraagt van de sporter en zijn of haar omgeving.

Ook al doet je kind aan competitiesport, dan nog blijft plezier best centraal staan. Laat duidelijk zien hoe je zelf omgaat met verwachtingen, teleurstellingen en stress. Dit kan je in de manier waarop je zelf vooral plezier beleeft aan bewegen, los van winst of verlies.

  • Schenk aandacht aan het plezier dat je kind heeft en de inspanningen die hij doet. Resultaat komt op de tweede plaats. Iedereen houdt van winnen en de beste zijn, maar dit is niet altijd mogelijk. Ook kinderen moeten leren omgaan met verliezen.
     
  • Vraag en luister ook naar de verwachtingen van je kind. Zijn deze haalbaar? Misschien kan je samen zoeken naar realistische doelen.
     
  • Plaats sport altijd naast andere dingen die ook belangrijk zijn in het leven van je kind (school, spelen met vrienden, familie, jeugdbeweging,…).
     
  • Goed bedoelde aanmoedigingen als ‘Ik weet dat je het kan’ of ‘Je gaat het wel kunnen’, kunnen bij sommige kinderen een averechts effect hebben. Als ze echt denken dat ze het niet kunnen, stelt zo een banaal zinnetje soms extra verwachtingen. Wel kan je je kind stimuleren om te  zoeken naar oplossingen om de stress de baas te kunnen: voor een wedstrijd even met iets heel anders bezig zijn, muziek luisteren of focussen op de dingen die op training heel goed liepen.

Kritisch kijken naar rolmodellen

Rolmodellen zoals topsporters worden door de media (op televisie, in de krant, …) meestal erg positief voorgesteld. Vooral hun overwinningen worden in de verf gezet. Ze zien er goed uit, mooi uitgedost in de kleding die ze van de sponsor krijgen, reizen de wereld rond van de ene wedstrijd naar de andere, …

Toch is topsport lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Dat ze jarenlang vijf ochtenden op zeven, voor de lesuren op school, alleen het koude zwembad moesten induiken, niet naar elk verjaardagsfeestje konden, op hun voeding moesten letten, niet kunnen uitgaan met vrienden, blessureleed, … zijn de opofferingen van de topsporter die we niet zo vaak te zien krijgen. Stimuleer liever toFsport.

Het is goed om hiervoor met je jonge sporter de kritische bril eens op te zetten. Heeft je zoon of dochter dat er allemaal voor over? De gezinssituatie (werk, andere kinderen, …) laat misschien niet toe dat jullie hiervoor willen of kunnen gaan. Leg je kind uit wat voor jou hinderpalen zijn.

Kiezen voor topsport

Een kind dat intensief sport of echt kiest voor topsport? Dat brengt ook voor jou en je gezin heel wat consequenties mee. Alles of toch heel veel staat in het teken van je sportende kind.
Lees verder voor een antwoord op je vragen over topsport.

Sport categorieën: 
info_weight: 
0