Beweging, zitgedrag en schermtijd
Een zittend gat?
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Een zittend gat?

Een zittend gat?

Heel wat mensen, ook kinderen en jongeren, brengen behoorlijk wat tijd per dag zittend door. Kinderen zitten al veel uren op de schoolbanken, maar ook ’s avonds brengen velen een groot deel van hun tijd achter de tv, computer of spelconsoles door. Anderen kiezen steeds voor een gezelschapsspel, lezen, knutselen, of tekenen. Allen activiteiten die we, vaak door gewoonte, eerder zittende doen. 

Zelfs wanneer kinderen voldoende bewegen (1 uur per dag), kunnen ze te veel zitten. Lang stilzitten kan op zich, los van het aantal uren beweging, een negatieve invloed hebben op de lichamelijke en mentale gezondheid (risico op hart- en vaatziekten en diabetes). 

Het is daarom zinvol regels en afspraken te maken met kinderen over de tijd die ze per dag zittend, al of niet achter een scherm, kunnen doorbrengen.

Lang stilzitten wordt beschreven binnen de restgroep van de actieve voedingsdriehoek. Daarmee geeft men aan dat lang zittende activiteiten, zoals lange periodes tv kijken, computeren en gamen, vermeden moeten worden.

Peuters en kleuters (1-6 jaar) moeten periodes van lang stilzitten beperken (slapen niet inbegrepen). Er wordt sterk afgeraden om peuters jonger dan twee jaar televisie of beeldscherm te laten kijken.

Ook kinderen en jongeren (6-18 jaar) besteden best maximaal twee uur per dag aan beeldschermactiviteiten (televisie, gamen en computeren).

Sport categorieën: 
info_weight: 
1