Beweging, zitgedrag en schermtijd
Actief in en om het huis
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Actief in en om het huis

Actief in en om het huis

Actief spelen

Lopen, rennen, fietsen, klimmen, tikkertje spelen, skeeleren. Voor kinderen is spelen en bewegen een natuurlijke bezigheid. Ze hebben het ook echt nodig, ze kunnen hun energie kwijt en ontwikkelen hun motoriek. Bovendien doen kinderen door samen te spelen allerlei sociale vaardigheden op. En het is goed voor hun fysieke gezondheid.

Speelse en stimulerende omgeving

Geef je kind een speelse, stimulerende omgeving waar ze zich vlot kunnen bewegen.

Jonge kinderen (2 à 3 jaar) vinden bijna alles interessant om mee te spelen. Ballen, een loopfietsje, een kartonnen doos om in en uit te klauteren. Het nodigt hen snel uit om actief op ontdekking te gaan.

Kinderen vanaf een jaar of 4 spelen graag samen met andere kinderen. Hierdoor ontwikkelen ze sociale vaardigheden en leren ze omgaan met problemen en tegenslagen. Vaak wordt in de lagere school hun spel ook wat ‘wilder’.

  • Trekken, duwen, achter elkaar aanzitten of verstoppertje spelen horen erbij.
     
  • Een kind dat eerder kiest voor minder actief spel, kan je stimuleren door eens een actiever vriendje uit te nodigen.
     
  • Heeft je zoon of dochter het meer voor zittende bezigheden zoals tv kijken, gamen of computeren? Ook dat kan op een ‘actieve’ manier als je beweegconsoles in het spel brengt. Denk maar aan Nintendo Wii, Playstation Move en Xbox-Kinect-Games. Deze beweegspelen mogen echter op geen enkele leeftijd ten koste gaan van de dagelijkse beweging. Buiten spelen en sporten blijven de voorkeur genieten.

Met kinderen in de hoogste klassen van de lagere school en ouder is het belangrijk om te blijven zoeken naar welke activiteiten ze graag doen. Voor hen wordt het samen zijn met vrienden steeds belangrijker. Maar ook dat kan op een actieve manier. Geef hen de vrijheid om samen regelmatig op een pleintje te voetballen, een eindje te gaan fietsen of skeeleren, of om bijvoorbeeld na de schooluren te sporten. 

Buiten spelen

De meeste kinderen hebben de behoefte om zich dagelijks goed uit te leven. Stimuleer je kind om zo veel mogelijk buiten te spelen. Buiten spelen geeft kinderen andere speelmogelijkheden dan binnen.

Trek er regelmatig eens op uit! Neem je kinderen mee naar een nabijgelegen parkje, speel- of sportpleintje. Heb je zelf een tuin? Maak met enkele eenvoudige ingrepen er een coole speelplek van voor jouw kinderen.

Laat slecht weer geen hindernis zijn om kinderen buiten te laten spelen. Met een dikke trui, regenjas en laarzen aan vinden kinderen buiten spelen meestal niet erg. Kleuters lopen graag in de plassen. Maar ook wat oudere kinderen gaan meestal gewoon door met voetballen, rennen of skeeleren als er eens een druppel valt. Doordat ze bezig zijn, voelen ze de regen en kou amper.

Ook een veilige omgeving

Je wil niet de hele dag ‘nee’ en ‘niet aankomen’ roepen. Je wil een gezellige sfeer waarbij kinderen kunnen spelen en bewegen op een veilige manier, en jij ook jouw activiteiten kan doen.

Zeker als kinderen gaan buiten spelen, en dan vooral in de publieke ruimte, zie je als ouder misschien hier en daar gevaren. Toch is het goed om die angsten proberen te overwinnen en de voordelen van buiten spelen voorop te blijven stellen.

Maak duidelijke afspraken over (tot) waar en hoe lang uw kind mag buitenspelen. En bij wie uw kind kan aankloppen in geval van nood.

Jongeren en hun ‘speelruimte’ verplaatsen zich met het ouder worden. Zij gaan vaker de openbare weg op en begeven zich in het verkeer. Lees daarom ook het deel Actief van a naar b.

Geen zin meer om te spelen?

Je kind heeft niet op elk moment zin in al die actieve spelletjes. Of misschien kiest je zoon of dochter spontaan voor eerder rustige activiteiten. Dan nog zijn er in en om jullie huis heel wat mogelijkheden om je kind subtiel tot meer beweging te stimuleren.

Jonge kinderen worden graag betrokken bij huishoudelijke taken van mama en papa. Boodschappen uitpakken, was wegleggen, de auto wassen of in de tuin werken. Als je dit wat speels aanpakt, heb je jonge kinderen snel mee. Een wedstrijdje wie het eerst alle sokken in de juist kast heeft gelegd, zien ze zeker zitten.

Bij een ouder kind worden de ‘saaie’ huishoudelijke klusjes meestal niet meer zo enthousiast onthaald. Het kan hen wel stimuleren als ze stilaan meer en meer verantwoordelijkheden en de keuze krijgen om die dingen zelfstandig te leren doen: kleine boodschapjes, de hond alleen of met vrienden uitlaten, eigen groenten en fruit kweken en het tuintje onderhouden, … 

Een uitdagende en stimulerende omgeving alleen zal uiteraard niet volstaan. Zijn kinderen actief, dan moedig je hen best aan. Wees zelf voldoende actief en onderneem samen pittige activiteiten.

Sport categorieën: 
info_weight: 
0