Beweging, zitgedrag en schermtijd
Aanmoedigen en supporteren
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Aanmoedigen en supporteren
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Aanmoedigen en supporteren
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Aanmoedigen en supporteren

Aanmoedigen en supporteren

Wil je dat kinderen voldoende bewegen en dat ook blijven doen? Wil je dat je kinderen hun schermtijd beperken voor hun gezondheid?

Dan is het goed dat je hen daarin steunt. Je waardering kan je tonen door een complimentje, een gemeend schouderklopje en positieve aanmoedigingen.

Vertrek met de juiste verwachtingen

Alle kinderen zijn gevoelig voor complimenten. Zo weten ze dat wat ze deden op prijs gesteld wordt, en zullen ze het  in de toekomst waarschijnlijk herhalen. Een compliment helpt kinderen ook om meer in zichzelf te geloven, wat opnieuw een motivatie is om verder actief te zijn.

                                          

Beweging: Bij het aanmoedigen en supporteren is het belangrijk dat je dit doet vanuit voor het kind haalbare verwachtingen. Probeer hier ook de keuze van kinderen te respecteren, welke vorm van bewegen ze ook kiezen.

Schermtijd: Kijk ook bij het beperken van zittende activiteiten naar de inspanningen van elk kind. Het ene kind kijkt uit zichzelf bijvoorbeeld niet zo veel tv, waardoor je als ouder zou vergeten dat ook eens als positief te benoemen. De andere is een fanatieke gamer en verdient al een aanmoediging als hij het gamen af en toe onderbreekt om even iets anders te gaan doen. Het is misschien een eerste stap om het gamen stilaan wat af te bouwen. 

'Gewoon speciaal'

Met een gezonde blos op de wangen en lichtjes puffend komt je dochter fietsend thuis. De prestatie lijkt misschien niets bijzonders want ze gaat dagelijks met de fiets naar school. Toch verdient het een stevig compliment dat ze dit elke dag zonder morren doet.

Supporteren doe je niet alleen aan de kant van het sportveld, ook in alledaagse activiteiten kan je je kinderen stimuleren door hen complimentjes te geven.

Jij vindt het misschien heel gewoon dat je kind op woensdagmiddag een paar uur buiten speelt, maar het mag heus wat aandacht krijgen omdat het verkoos om actief te zijn in plaats van voor de tv of computer te zitten.

Ouders langs de zijlijn van het sportterrein

Heeft je kind gekozen om te sporten, dan sta je waarschijnlijk ook wel af en toe langs de zijlijn om te supporteren. Jouw aanwezigheid stelt je kind ongetwijfeld erg op prijs. Dit is een grote stimulans voor je kind om verder te sporten.

Ga je graag op in een wedstrijdje? Fantastisch! Hou hierbij zeker je focus op positieve aanmoedigingen of constructieve feedback. Leg de nadruk op de inzet die je kind toont, het samenspel met vrienden en het plezier dat het beleeft, ook na de wedstrijd.

Je leert je kind zo sportief te blijven en te genieten van het spel. Misschien is je kind niet de ster op het veld, maar is hij/zij wel een kampioen in fairplay en moedigt hij/zij steeds enthousiast zijn medespelers aan. Daar mag je als ouders terecht fier op zijn en je kind verder stimuleren.

Het is normaal dat je je kan opwinden als er in jouw ogen verkeerde beslissingen genomen worden. Probeer rustig te blijven voor het welzijn van je kind. Het coachen zelf laat je beter aan de trainer over, de arbitrage aan de scheidsrechter.

Sport categorieën: 
info_weight: 
0